•  
 
Navigáció
Bóbita Krónika - Labda napok 2016.

Bóbita Krónika-Labda napok    

 

Óvodánkban sok éve hagyomány, hogy igyekszünk olyan alkalmakat szervezni,amelyen a szülő gyermekével és az óvoda dolgozóival kötetlenebb formában tölt el egy-egy délutánt. Gondolok itt a karácsonyi-, húsvéti kézműves foglalkozásra, egészségnapi forgatagra. Ilyenkor az óvó nénik készülnek egy-két érdekes készítenivalóval, közben a szülő „erején felül” igyekszik csemetéjével megoldani a „gordiuszi csomót”, s kellemes, oldott hangulatban töltjük el közösen az estét. Ez idő alatt a dajka nénik gondoskodnak a harapnivalóról és az esti tea elkészítésével és felkínálásával a fenntartható lelkesedés megőrzéséről. 

Egyik lelkes kolléganőnknek támadt ötlete során merült fel év közben egy olyan gondolat, hogy szervezzünk labda napokat. Kicsit kétkedve fogadtuk, hiszen az előző alkalmak során is csak mindig az a lelkes pár család vette igénybe próbálkozásainkat, akik mindig tudtak időt és energiát szánni ezekre az alkalmakra. Aztán átbeszéltük közösen, hogy mit is takarna ez, hogyan lehetne megszervezni tartalmasan ezt a szombati délelőttöt. Mennyire tudjuk felkelteni az érdeklődést az újfajta dolog iránt, főleg szabad hétvégi napjukat mennyire hajlandóak feláldozni néhányan. De azért igyekeztünk optimistán nekilátni a játékötletek gyűjtéséhez és nemsokára egy csomó, érdekes gömbölyű, gurítós, dobós ötlet született meg fejünkben, melyet aztán ügyes házastársaink, leleményes gyermekeink segítségével gyakorlatiassá is tettünk. Piroska óvó néni pedig összehívta a szülői szervezet tagjait és megbeszélték, hogy hogyan, miképpen lehetne a játékokban erősen megszomjazó és megéhező aprónép szükségleteit csillapítani. Böbe és Heni néni elkészítette a figyelemfelkeltő plakátokat, melyet az óvodai faliújságján meg is nézhettek a kedves érdeklődők.

Április 23.-ára tervezett Labda napunkra 8 óra tájékán gyülekeztünk mi, óvodai dolgozók, hogy időben alkalmassá tegyük a helyszínt a 9 órára meghirdetett kezdéshez. S közben érkeztek a lelkes szülői segítők is, hogy a terülj-terülj asztalkák is elkészüljenek, mindez dajka nénijeink támogatásával. Az óvodai alapítványnak köszönhetően finom szendvicseket készítettek friss zöldségekkel megspékelve, almával, banánnal kiegészítve, és az annamajori pékségnek köszönhetően finomvaníliás fánkot is kóstolhattunk. Külön köszönetünket fejeztük ki akkor és most is az ott serénykedő szülői gárdának.

Most aztán essen szó a délelőtti játékforgatagról is! Éppen elhelyeztük az általunk készített ötletekhez készített eszközeinket, amikor szép lassan, szállingózva megérkeztek az „első fecskék”, na,persze nem „nyarat csinálni”, hanem kipróbálni az ügyességet, leleményességet és nem utolsó sorban bátorságot igénylő feladatokat. Ági néninél a rettenetes oroszlán és a félénk kiscica szájába kellett belecélozni egy gömbölyűre formázott zokni gombóc segítségével. Böbe néni által felállított, színes papírral bevont konzerves dobozokat 3 dobással kellett a föld színével egyenlővé tenniük a bátor jelentkezőknek. Judit és Heni néni által OSB lapra rajzolt és kivágott kisebb-nagyobb lyukakba igyekezhettek beletalálni, aztán volt még üveggolyófújás, gurítás, ping-pong labdát vágódeszka segítségével levegőben kellett fenntartani. Az ügyesebbek kipróbálhatták a tollas labda nehézségeit is. Piroska és Szilvi néni a golfozás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Marika néni ügyességi, labirintus játékkal várta a vállalkozó kedvű, labdavezetésben kitűnően jeleskedő gyermekeket, apukákat, anyukákat. Nálam pedig színes temperafestékekkel töltött flakonok várták a lengőtekével ismerkedni kívánó egyéneket. Minden állomáson a feladatot teljesítők tetoválásokat gyűjthettek kezükre, színes nyomdák bizonyították a nehéz feladatok kitartó elvégzését. S a labda csoportos Maja anyukája gyönyörű tetoválással tette felejthetetlenné a gyermekek délelőttjét. A jó időben megéhezve elfogyasztottuk a nekünk szánt finomságokat és következett a nap lezárásaként a focimérkőzés. A Kresz-pályán felállított, Bozsik torna keretében kapott kispályák felállításával (köszönet az ebben segítő közmunkások közreműködésének) egy apukás meccs izgalmas szurkolói lehettünk. Nehéz volt a 3-3 elleni létszámot összehozni, hiszen talán éppen ennyi apuka tartózkodott rendezvényünkön, ( 2 fő pedig „komoly sérüléssel” bajlódva bújt ki a beválogatás köteléke alól). Azt a lelkes szurkoló tábort talán az egész faluban hallhatták, hiszen minden egyes gólt kitörő ovációval nyugtáztak a gyerekek. Gólkirályunk Maja apukája lett: Hőlaki Krisztián, aki eredményesen rúgja a bőrt a ráckeresztúri pályán is. Ezután következtek a lelkes anyukák, akik ugyancsak jól kergették a labdát, nem kis fejtörést okozva az ellenfélnek. S természetesen a gyerekek sem maradhattak ki a küzdelemből, kétfelé kellett bontani őket, mert annyi volt a lelkes, játszani kívánó csemete. Összecsaptak a Barcelona és a Reál Madrid” játékosai”, fiúk, lányok egyaránt. Kellemesen elfáradva, alig tudtuk abbahagyni az izgalmas meccseket, na persze a vége felé már a gólokat sem győztük számolgatni.

Ezen a felhőktől mentes, napsütésben gazdag, élményekkel teli délelőttön 95-100 főt számoltunk ezen óvodai rendezvényen. Így utólag visszagondolva érdemes volt erőfeszítést,fáradtságot nem kímélve időt szakítanunk mindannyiónknak a sikeres nap érdekében.Honlapunkon láthatnak e napról és még sok másról érdekes  képeket, kérem nézzenek fel, s csemegézzenek! /ovoda.szlv.hu/

                                                                                                         Kupiné Böcsödi Ildikó