•  
 
Navigáció
Bóbita Krónika 2016. február

Bóbita Krónika

 

„Farsang van, farsang van,

járjuk a táncot gyorsabban!

Fergeteges ez a bál,

Még a ház is muzsikál.”

 

Farsang a vízkereszttől a hamvazószerdáig tartó hosszú, vidám, télbúcsúztató időszak.

Óvodánkban is igen mozgalmas napok ezek. Nagy izgalommal készültünk az idén is a farsangi mulatságunkra. Már napokkal előtte elkezdtük a készülődést. Feldíszítettük az óvodát, a csoportokat és érdekesebbnél érdekesebb dolgokat barkácsoltunk. Szabtunk, varrtunk, ragasztottunk és festettünk. Titkolóztunk, sugdolóztunk, hogy vajon ki milyen jelmezbe bújik majd.

Barkácsoló és az ábrázoló tevékenységek során sok vidám farsangi dalt, verset, csúfolót tanultunk. Beszélgettünk a farsangi népszokásokról, hagyományokról, a télűző ünnepről és természetesen elkészítettük a gyermekekkel közösen a kiszebábot /rongyos menyecskeruhába felöltöztetett szalmabáb/.

 

Végre eljött a farsangi mulatság napja /február 05./. Már reggel jelmezbe öltöztek a gyermekek, és úgy érkeztek a csoportszobába. Megcsodálták egymást, és találgatták ki milyen maskarába bújt.

A pöttyös labda csoportba járó gyermekek meghívására mindenki a tornaszobába gyülekezett, mert egy meglepetés várta a mulatságba érkezőket. Immár több éves hagyománya van óvodánkban a nagycsoportos szülők mesedramatizálásának. Az előkészületek nagyon jó hangulatban és titokban zajlottak. A gyermekek körében közkedvelt: „ A kiskakas gyémánt fél krajcárja”  című mesét adták elő a vállalkozó kedvű szülők.

Ezúton szeretnénk megköszönni: Simon Ágika, Molnár Botond, Orosz Ricsi és Szabácsik Andris anyukájának részvételét.

A mese után kezdődött a táncmulatság a szülők, gyermekek, óvó nénik, dajka nénik részvételével. A szülők által felajánlott finomságokkal, gyümölcsökkel, gyümölcslével kínáltuk meg a táncban elfáradt gyermekeket.

A hagyományoknak megfelelően az idén is megtartottuk a mulatság végeztével a kiszebáb égését.

A bábu a tradicionális népi ünnepeken a tél, a böjt, a betegségek megszemélyesítője volt. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól, és ezáltal helyt ad a jónak, egészségnek, megújulásnak. A kiszebábot körülállva hangosan kiabáltuk a télűző és a tavaszváró rigmusokat. Csak úgy zengett az udvaron a „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!” mondóka, bízva abban, hogy a tavasztündér is meghallja és minél hamarabb beköszönt a meleg, a napfényes időszak.

Végi Péterné

Kőszegi Szilvia