•  
 
Navigáció
Bóbita Krónika 2012. március

Bóbita Krónika

Szalai Borbála: Március

Vízdermesztő zimankós tél, messzi fuss!

Nem látod, hogy megérkezett március?!

El is tüntet minden nyomot utánad,

fölszárítja a tükröző tócsákat.

 

Március a tavasz első futása:

bársony barkát tűzdel ki a fűzfára.

Simogatva rügyet, bimbót kelteget,

eltakarít minden komor felleget.

Szedd a lábad zimankós tél, messzi fuss!

Hogyha nem mégy, úgyis elűz március!

 

Szerencsére a márciusi időjárás nagyon kedvez az udvari játéknak, amit a tél folyamán a gyerekeknek általában nélkülözniük kellett. Hála a jó időnek az ősszel elmaradt Népi Játékok délelőttjét március 12.-én sikerült megtartani. A délelőtt eseményeiről, és a játékokról bővebben majd az eseményt megszervező alapítvány elnöke fog beszámolni.

A március egyik fontos eseménye a tavasz megérkezése mellett, nemzeti ünnepünk, és rá való készülődés. Minden csoportban előkerültek a témához kapcsolódó könyvek játékok. Képes könyvek a huszárokról, fa vár, kis ágyúk, lovas huszárok, nemzetiszín zászlók jó lehetőséget adnak a kötetlen beszélgetésre, élménybeszámolókra. Közösen feldíszítettük a csoportszobákat, figyeltük, hogyan szépül az aula. Tavaszváró és huszáros verseket mondogattunk, katonadalokat énekelgettünk.

Március 14.-én reggel mindenki magára öltötte az ünneplőruhát, az ingekre, blúzokra pedig mindenkinek kokárda volt tűzve. A tízórai elfogyasztása után kivonultunk a szépen feldíszített tornaszobába, ahol a nagycsoportosok egy ünnepi műsorral ajándékoztak meg minket. A lányok szép magyar ruhában, a fiúk vitéz huszárként mondták a verseket, énekeltek, és táncoltak. A műsor után minden csoport felöltözött, és elsétált, hogy a gyerekek által készített nemzeti színre festett műveket elhelyezzük az Emlékparkban.

Hagyomány, hogy a Faluházban megtartott községi ünnepségre meghívást kapnak az óvodások is, hogy műsorukkal színesítsék az ünnepet. Így történt ez az idén is, és a nagycsoportos gyerekek szépen helyt álltak nagyközönség előtt is.

 

                                                           Mészárosné Giricz Marianna