•  
 
Navigáció
Bóbita Krónika 2012. április

Bóbita Krónika

 

A tavasz megérkezett, de az igazán jó idő még késett, ezért a Maci csoportos gyerekek vezetésével nekikezdtünk a Kisze baba elkészítéséhez. Ez a néphagyomány egy régi télkergető szokás, melyben a Kisze baba szimbolizálja a telet, a hideget, a betegséget, minden rosszat, a banya elégetése, pedig a tél elkergetését. Az udvaron a gyerekek lelkesen segédkeztek a banya felöltöztetésében, szalmával való kitömésével. Az óvodások saját kezűleg is készíthettek maguknak kis Kisze babát, papírból, fonálból, anyagból. Sajnos az erős szél és a tűzgyújtási tilalom miatt nem égtethettük el a banyát, ezért hangos énekléssel, mondókázással kiseprűztük. Hogy a télűző szokásunk biztos sikerrel járjon, rögtön ezután behoztuk a zöldágat és alatta-körülötte énekeltünk, táncoltunk, biztattuk a napot, hogy jó meleg időnk legyen.

Az idei Húsvét április elején volt, így a húsvéti ráhangolódásunk a nyílt hét napjaira esett. Ezeken a napokon a szülők részt vehetnek, bepillantást nyerhetnek az óvoda-, a csoport életébe. Volt csoport, ahol kevésbé, de volt ahol szép számmal érkeztek a szülők és éltek a lehetősséggel, hogy belelássanak gyermekük óvodai életébe, s részt vegyenek a tevékenységekben, játékokban.

Kolléganőmmel, örömmel vettük a Kidoboló előző számában megjelent „Hétköznapi kémia” című cikket, mivel szerettük volna a húsvéti szokások régi hagyományait megismertetni, feleleveníteni a gyerekekkel. A cikkben közölt tojásfesték recepteket kipróbáltuk a gyerekekkel, és szeretném megosztani tapasztalatainkat. Megfőztük a vöröshagyma valamint a lilahagyma levét és nagyon szép világos és sötétebb barna árnyalatokat kaptunk. Sajnos, a spenót annyira halványan fogta be a tojás héját, hogy szinte nem is látszott. Igaz, hogy filteres csipkebogyó teát főztünk csak, de a tojás szép halványlila lett tőle. A legnagyobb sikert a kurkuma aratta, melytől gyönyörű napsárga színt kapott a hímesnek szánt. A gyerekek pedig kíváncsian-de nagyon türelmesen- forgatták a tojásokat a színes-szagos festékekben, majd nagy szakértelemmel díszítették azokat.

Április 14-én, szombaton délután értékes és érdekes előadáson vehettek részt azok, akik ellátogattak az óvodába. Rehus Éva, védőnő szervezésében ellátogatott hozzánk a Magyar Gyermekmentő Alapítványból két gyermekmentő szakorvos és előadást tartottak arról, hogy mit is tegyünk, amíg megérkezik a mentő. Ma Magyarországon 15perc alatt ér ki a mentő a beteghez, ez alatt az idő alatt azonban nem elég a kétségbeesett aggódás. Akár életet menthetünk azzal, ha van elképzelésünk, hogyan segíthetünk! Az előadók végigvették a fulladás, égés, láz, kiszáradás, kiütések, mérgezések, allergia, traumák, vérzéscsillapítás, törés kérdéskörét. Pontos és egyszerű tanácsokat adtak az újraélesztés menetéről, majd az oktatásra kifejlesztett babákon, a résztvevők kipróbálhatták, hogyan működnek az életmentő technikák. Ezt az előadást is – mint sok hasonlót – a gyermekmentő alapítvány orvosai teljesen ingyen, társadalmi munkában végzik, azért hogy mindenki hozzáférhessen ezekhez az információkhoz, és hogy minél kevesebb riasztásnak legyen tragikus a vége. Épp ezért kérték, hogy aki még nem döntötte el, kinek adja adója 1%-át, gondoljon rájuk. Remélem, soha nem kell használnom az itt hallottakat és a begyakorolt mozdulatokat, de ha mégis, esélyem lesz segíteni. Ezúton köszönöm a lehetőséget, a részvevők nevében is, az alapítványnak, az előadóknak, és az előadást megszervező Rehus Évának.

 

Mészárosné Giricz Marianna