•  
 
Navigáció
Ünnepek, hagyományok

TÉL

 A Mikulás érkezése

Advent

Luca napja

Karácsony

Farsang

Medve hét


Óvodánkban az óvodapedagógusok, fontos feladatuknak tekintik a hagyományok őrzését, ápolását. Őrizzük lakóhelyünk népszokásait, megismertetjük gyermekeinkkel. A népmesék, a népzene és a néptánc és a kézművesség, szerves része a mindennapjainknak.

 

A téli ünnepkör a Mikulás érkezésével kezdődik, december 6-án, a "Mikulás" csoportonként látogatást tesz. Ajándékát dallal, verssel köszönjük meg.

Az Advent, karácsonyvárás az elcsendesedés ideje, a gyermekekkel közösen koszorút és naptárat készítünk, melyekkel karácsonyig a gyertya gyújtással, kis adventi ajándékokkal naponta követjük az idő múlását. Ilyenkor adventi vásárt rendezünk, amelyen a szülők által, illetve a velükés a gyermekekkel közösen készített termékekeket árusítjuk. Csoportonként mézeskalácsot sütünk.

Luca napján búzát vetünk, növekedéséből a nép hit szerint a következő év termsésének mennyisigét jósolhatjuk meg.

A karácsonyt, mindhárom csoport közösen, együtt ünnepli. A nagycsoportosok Betlehemes játékkal, a kiscsoportosok és a középsősök versekkel és dalokkal készülnek.

A farsangi mulatságra álarcés jelmezkészítéssel készülünk. Ezen a napon mind a gyermekek, mind az óvodapedagógusok jelmezbe öltöznek. Az óvodások felvonulnak és egy kis verssel bemutatkoznak társaiknak. Az óvodapedagógusok, meseelőadással kedveskednek a gyermekeknek.