•  
 
Navigáció
Bóbita Krónika 2012. november

Bóbita Krónika

Egymást érik a programok, események a Bóbita Óvodában az idei ősszel. A szeptember a befogadás hónapja volt, a kicsik és nagyok újra visszaszoktak az óvodai életbe. Ahogy arról az előző Kidobolóban olvashattak, elkészült óvodánk KRESZ pályája. Bár év eleje óta nagy örömmel használták a gyerekek, szerettünk volna egy igazi élmény gazdag megnyitót szervezni.

Október 4.-re nagy izgalommal készültek a gyerekek, hiszen a megnyitóra a gárdonyi rendőrségtől, és a váli tűzoltóktól is vártunk vendéget. Nagy örömmel fogadták a rendőr bácsit, aki megengedte a gyerekeknek, hogy felpróbálhassák a golyóálló mellényt, a rohamsisakot, megnézhették a gumibotot, beülhettek a rendőrautóba, kipróbálhatták a rádiót, és természetesen a sziréna is megszólalt néhányszor. A gyerekek érdeklődve, csillogó szemmel figyelték a rendőr bácsi minden szavát, és a bátrabbak beszédbe is elegyedtek vele. Mikor elbúcsúztunk tőle, csak rövid ideig volt időnk szomorkodni, mert kisvártatva megérkeztek a tűzoltók egy hatalmas, jól felszerelt tűzoltóautóval. Elmesélték mikor kell őket hívni, és mit csinálnak, ha hívják őket. Az autó minden részét megmutogatták, valamint az ő felszerelésüket, amelyek közül néhányat a gyerekek is felpróbálhattak. Természetesen a tűzoltóautóba is be lehetett ülni előre a vezetőülésre, és hátulra is. A nap fénypontja azonban a locsolás volt. Tűz szerencsére nem volt, de minden gyerek, aki szeretett volna, locsolhatott egy kicsit.

A következő héten már a zöldségekről és a gyümölcsökről beszélgettünk sokat, valamint az egészségünkről, hogy hogyan vigyázhatunk rá. Október 10.-én a gyerekek és a szülők által behozott gyümölcsökből gyümölcssalátát készítettünk a gyerekekkel, segítettek diót, mandulát, mogyorót pucolni. A zöldségeket összedaraboltuk, hogy az udvaron az ügyességi játékok alatt is tudjunk egészségesen nassolni. Hogy a zöldségek nemcsak egészségesek és finomak, hanem szórakoztatóak is, az bizonyítja, hogy a különböző módon felszeletelt répából „répaképeket” készítettünk, majd mindenki megehette a remekművét. Hogy az utókornak is maradjon bizonyíték, falatozás előtt fényképeztünk. A maci csoport pedig idén is készített csalamádét, amit az ebéd mellé eszegethetnek.

Hogy ne csak az egészségünket, hanem a környezetünket is védjük, idén is megszerveztük a szelektív hulladékgyűjtést. A papírt és a PET palackot évente kétszer konténerbe gyűjtjük, az értük kapott összeget eszközökre fordítjuk. Az elhasznált elemeknek állandó gyűjtődoboza van az óvodában, ahová egész évben el lehet helyezni a lemerült elemeket. Valamint a tavalyi évtől külön gyűjtjük a kupakokat, melyekkel egy beteg kisfiúnak, és családjának segítünk.

Ahogy minden évben, idén is ellátogatott hozzánk Marci bácsi, hogy kedves fényképeket készítsen a gyerekekről és a csoportokról.

November 6.-án gyorsabban fogytak a tízóraira szánt kenyerek, hiszen nagyon várták a gyerekek a bábelőadást. A mese címe: A varázstelefon volt.

November 9.-én szintén a tornaszobában gyülekeztek a gyerekek, hiszen Márton napi előadásra és mulatságra várta az Alma csoport az óvoda többi gyermekét. Szépen beöltözött libapásztorlányok és libapásztorlegények őrizték a kislibákat, elkergették a héját, a sast, végül a farkast is, közben libás játékokat játszottak és libás dalokat énekeltek.

Az idei évben a Maci csoport gyermekei csatlakoztak az Ovi-zsaru programhoz, amelynek keretében a bűn- és baleset megelőzés nevelési módszerével ismertetik meg a gyerekeket és az óvó néniket. Alapvető célja a gyerekek biztonságérzetének segítése és megerősítése. November 16.-án egy rendőr néni és egy rendőr bácsi látogatott el óvodánkba, most csak a Maci csoporthoz, és beszélgettek a gyerekekkel a helyes közlekedésről, hogy kell bemutatkozni, kik az ismerősök, kik idegenek, kivel szabad szóba állni, beengedni a lakásba. Megismerkedhettek a gyerekek a rendőr ruházatával, eszközeivel, a rendőrautóval. A továbbiakban pedig az óvó nénik bábok segítségével beszélgetnek és játszanak a gyerekekkel ezekről a témákról.

 

Mészárosné Giricz Marianna