•  
 
Navigáció
Bóbita Krónika 2014. január II.

„Madárvendéglők”

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve pályázatot írt ki a 3013-2014-es nevelési évre „Óvd magad, védd a kisebbet!” címmel, melyre óvodánk is sikeresen pályázott. A programban a Maci csoport gyermekei vettek részt.

A pályázat első része a madarak megismerésére, megóvására irányul. A projekt a „MADÁRVENDÉGLŐK” nevet kapta.

Célom az volt, hogy a különböző tevékenységek által bővítsem ismereteiket, ösztönözzem a gyermekeket az önállóságra, munkára, együttműködésre, felelősségvállalásra.

A gyűjtőmunkába a szülőket is bevontam (képek, tollak, magvak gyűjtése, különböző technikákkal otthon készített madáretetők). A családok és a csoport gyermekei is lelkesen igyekezetek kivenni részüket a feladatokból.

A gyermekek nagy érdeklődéssel hallgatták Wass Albert: Mesél az erdő köteteit, Pósa Lajos bácsi verseit a madarakról. Válogattunk, csoportosítottuk a költöző, vízi, ragadozó, erdei, itt telelő madarakat. Tanulmányoztuk a tyúktojást kívül-belül. Az Internet segítségével megfigyeltük a madarak fejlődését a tojásban, madárhangokat azonosíthattunk.

Séták, megfigyelések alkalmával rácsodálkoztak a gyermekek az őket körülvevő világ szépségeire, a természet változásaira. Megnéztük továbbá a gólyafészket, meglestünk egy-két rigó és galambfészket.

Serényen dolgoztak a kis kezek, amikor a csoportszobában igazi madárkalácsot készítettünk Kapartuk a disznóhájat, majd ledaráltuk begyúrtuk az összeállított magkeverékkel. Nagy gombócokat formáltunk belőle és mandarinhálóba kötöztük. Töpörtyűt, pedig cérnára fűztük.

Madárfészket is készítettünk, kibéleltük puha tollal, mohával, gyapjúdarabkákkal, puha állatszőrrel, úgy ahogy a madárszülők is teszik. Mindezek mellet, madarakat, etetőket színeztek, vágtak és ragasztottak papírból a gyermekek.

Madaras körjátékokat, ügyességi játékokat játszottunk és a gyermekek nagy kedvencévé vált a „fiókaetetés” elnevezésű versenyjáték.

A témahét zárásaként egy kis kiállítást rendeztünk be az óvoda aulájába a gyermekek, szülők, nagyszülők gyűjtéséből, munkájából.

Továbbra is nagy figyelmet fordítunk a madarak etetésére, óvására az óvodánk udvarán.

Köszönetemet szeretném kifejezni, mind a gyermekek, mind a családok felé, a program első felének sikeres megvalósításáért. Ezúton szeretném kérni további aktivitásukat a második rész megvalósításához, mely az óvodai dohányzás megelőzésére irányul, melynek tervezett időpontja: április első fele.

 

Szeles Imréné Judit óvónéni