•  
 
Navigáció
Programjaink

Óvodánkban az óvodapedagógusok fontos feladatuknak tekintik a hagyományok ápolását és megőrzését. Ez nevelő munkánk alappillére. Igyekeznek felkutatni és bemutatni a régi falusi szokásokat, népi kultúrát. Őrizzük lakóhelyünk népszokásait és megismertetjük a gyermekekkel. A népmesék, a népzene, a néptánc és a kézművesség szerves része mindennapjainknak.

Minden évszak sok titkot, csodát rejteget. Kirándulások, nagy séták keretében fedezzük fel a természetet, lakóhelyünket és környékét.

 

Ősz

Programok: Szüret, Szüreti bál, Népmese Világnapja, Állatok Világnapja, Egészséghét, Október 23., Szent Márton napja, Őszi kirándulások

A falusi ember életében az ősz a betakarítás, a szüret jegyében telt. Begyűjtötte a megtermelt javakat, és eltette télre, hogy akkor is legyen mit ennie. A gyerekekkel közösen, mi is elmegyünk szüretelni a szőlőt, almát, körtét szedünk a kertben és begyűjtjük a zöldségféléket, répát, tököt, minden földi jót. Savanyúságot, csalamádét teszünk el, vagy éppen salátákat készítünk, amit jóízűen el is fogyasztunk. Szüreti időszakban felsétálunk, az Öreghegyre vagy a közeli szőlősbe ahol darálunk, préselünk, majd megkóstoljuk a finom mustot a gyerekekkel.

Nagy izgalommal készülünk a Szüreti mulatságunkra, ahol minden csoport saját műsorral kedveskedik a meghívott vendégeknek (szülők, rokonok, érdeklődők). A műsor után kézműveskedés, táncház, népi játékok, eszem-iszom veszi kezdetét.

A Népmese világnapjára egy héten át a magyar népi irodalom gyöngyszemeiből válogatunk, mesélünk és dramatizálunk közösen a gyerekekkel. Az óvónők ez alkalomból mesejátékkal vagy bábjátékkal örvendeztetik meg a gyerekeket.

A falusi életforma még nem szűnt meg teljesen, így az állatokat a természetes közegükben is láthatják a gyerekek, akár munkavégzés közben is. Az állatok gondozását, etetését ilyenkor maguk is kipróbálhatják. A környéken kihasználva a lehetőségeket, lovardákba és kutyaiskolákba teszünk látogatásokat. Illetve felkérjük őket rövid bemutatóra is.

Egészséghetünkön az egészséges táplálkozásra és az egészséges életmódra igyekszünk felhívni a gyermekek és szüleik figyelmét. Különböző játékos formában tesszük ezt. Formáljuk személyiségüket, megalapozzuk az egészségtudatos életmódjukat. A szülőket is ösztönözzük erre.

A liba héten Szent Mártonra emlékezünk. Felelevenítjük a népi szokásokat, népdalokat, mondókákat és meséket. Sokat kézműveskedünk. A lehetőségeket kihasználva, megmutatjuk a gyerekeknek a libát is közelről és tollat gyűjtünk.

 

Tél 

Programok: Advent, mikulás, Luca napja, Karácsony, Farsang, Medve nap, Egészséghét

A téli ünnepkör az Adventi készülődéssel kezdődik. A karácsonyvárás az elcsendesedés ideje. a gyermekekkel közösen koszorút és adventi naptárat készítünk, melyekkel karácsonyig a gyertyagyújtással, a kis adventi ajándékokkal naponta követjük az idő múlását. Ilyenkor adventi vásárt rendezünk, amelyen a szülők által illetve a gyermekekkel közösen készített termékeket árusítjuk. Csoportonként mézeskalácsot sütünk, karácsonyi díszeket készítünk.

December 6.-a környékén a Mikulás minden csoportba ellátogat és megörvendezteti a gyerekeket egy kis meglepetéssel. A gyermekek dallal és verssel köszöntik őt.

Luca napján búzát vetünk, növekedéséből a néphit szerint a következő év termésének mennyiségét jósolhatjuk meg.

A Karácsony a család ünnepe. Az összes csoport közösen, együtt ünnepli karácsonyi vendégségünkön, mindig másik csoportban, ahol a vendéglátó csoport Betlehemes játékkal kedveskedik a többi gyermeknek. A gyerekek dallal és versekkel köszönik meg az előadást.

A Farsangi mulatságunkat álarc és jelmez készítéssel várjuk. Ezen a napon mind a gyerekek, mind az óvónők jelmezbe öltöznek-. Az óvodások felvonulnak és egy kis verssel bemutatkoznak a társaiknak. Az óvónők mesejátékkal vagy báb előadással kedveskednek a gyerekeknek. A farsangi hangulatot táncházzal fokozzuk.

 

Tavasz

Programok: Nőnap, Március 15., Víz Világnapja, Föld Világnapja, Anyák napja, Májusfa állítás, Madarak és Fák napja, Gyereknap

A hosszú téli napok után már nagyon várjuk a tavaszt. Március 8.-án minden csoportban a fiúk felköszöntik a lányokat egy kis kedvességgel.

A Víz világnapját egész héten át tartó, izgalmas felfedezéseket rejteget. a víz nagy kincs, az élet forrása. Létfontosságú és ezt a gyermekekben is tudatosítanunk kell.

A Föld világnapján egy hétig a Föld megóvásáról, a környezetvédelemről és a természet megóvásáról szerzünk tapasztalatokat.

Anyák napján csoportonként köszöntjük az édesanyákat. Nagy izgalommal készülünk több napon át a gyerekekkel ajándékkal és műsorral. Verseket és dalokat tanulunk közösen velük.

Falunkban hagyomány a Májusfa állítása. Ezt a fiúk május 1-re virradóan állították a lányoknak. Az óvodás fiúkkal ezt április utolsó napján tesszük meg, Apukák segítségével. A fát a felállítása előtt színes szalagokkal díszítjük fel közösen. A lányokkal az óvónők közösen körtáncot járnak és minden gyermekkel közösen kézműveskedünk.

A természet szeretetére és tiszteletére nevelés szerves része nevelő szándékunknak. a Madarak és fák napján kirándulást szervezünk, a környéken vagy buszos kiránduláson veszünk részt.

A Gyermeknapon az óvónők játékokkal, kézműveskedéssel és meglepetéssel, finomsággal kedveskednek a gyerekeknek.

 

Nyár

Programok: Évzárók, Ballagás, Mesevár nap, Apák napja, Nemzeti összetartozás napja, új óvodások ismerkedése az óvodai élettel, nyílt nap

Csoportonként tartjuk az évzáróinkat, és a ballagásokat. Minden csoport a saját elképzelése szerint.

Mesevár napunkat, minden évben, más és más témában dolgozzuk fel. A játékok, kézműveskedések az adott témához kapcsolódnak. A szülőket aktívan bevonjuk a játékokba és tevékenységekbe. Ezen a napon köszöntjük az Édesapákat, dallal, verssel és ajándékkal. Az édesanyák és nagymamák finom falatokkal kedveskednek a vendégseregnek vagy a vállalkozó kedvűek közösen készítik el a bográcsban a finomabbnál finomabb ételeket.

A jövendőbeli óvodásainknak és anyukáinknak lehetőséget biztosítunk nyílt nap formájában az ismerkedésre, ilyenkor betekintést nyerhetnek az óvodai életbe és megismerkedhetnek az óvoda dolgozóival is.